Bejelentés


KOMPLEMENTER MEDICINA természetgyógyászat

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Napjainkban az elidegenedés, az illúzióhiány, a jövőkép bizonytalansága már-már világméretű. Ez a társadalmi élet egészére jellemző jelenség az orvos-beteg kapcsolatot is sűrűn átszövi. . A betegségre kárhoztatott ember fenyegető létkérdései elől még ideig-óráig el tud menekülni a tömegkommunikáció csiholta álszükségletek lelki "szupermarketjébe". A rohanó élettempó azonban a reményt és hitet vesztett orvos-beteg páros orvos pólusát sem igen kíméli. Az orvos a gyógyító gépezet hangyaszorgalmú alkatrésze, aki technokrata allűrjeivel, sokszor szánalmas betegriogató műszereivel, megalomániás szakmai személyiségével az utóbbi időben változni csak alig képes liliputi technikusi mentalitású maradt. Talán ezért került az utóbbi néhány évtizedben új megvilágítás fényébe a pszichoszomatika, mint az orvos és a beteg közötti szélesebb, mélyebb és hosszabb kommunikáció lehetôsége. Az európai kultúrkörből kiindulva a pszichoszomatikus gondolkodás vezet legközelebb annak megértéséhez, ho gy miért oly tömegméretű az érdeklôdés manapság a hagyományos keleti gyógymódok - ezen belül az akupunktú- ra - iránt. Az akupunktúra alig, illetve nagyon kevés mellékhatással rendelkezik. Éppúgy része egyebek között a belgyógyászatnak, a reumatológiának, az orr-fül-gégészetnek, mint ahogyan a nőgyógyászatnak, ideg- gyógyászatnak és a táplálkozástudománynak. Az általános orvoslásban a tömeges gyógyszerszedés elleni alternatívaként jelent meg, Magyarországon pedig elsősorban a fájdalom enyhítésében, a szenvedélybetegségekben (nikotin, alkohol, drog) és főleg a táplálkozástudományban (fogyókúrák) nyújtott terápiás eredményei és sikerei hívták életre. Az akupunktúra eredeti, tradicionális felfogásban egy átfogó diagnosztikus és terápiás eljárás, melyben a gyógyhatást a bőr anatómiailag meghatározott pontjainak tuszúrással való ingerlése idézi elô. Kezdeteit homály fedi, múltja Kínában 5-7 ezer évre tekint vissza .../inet/


---------------------------Szakmai kollégium: május 13-án alakulKisebb létszámú, rugalmasabban működő tanácsadó testülete lesz a szaktárca vezetőjének. Az első üléshez hasonló plenáris ülést - amelyen mind a 180 kollégiumi tag részt vesz - előreláthatóan nem fognak gyakran tartani, de a szakmai kollégiumokat alkotó 3 fős szakmai tagozatokat és az 5-15 fős tanácsokat éppen a rugalmas működés érdekében alakították ki, ahol a vidéki szakemberek is nagyobb teret kaptak az eddiginél.


Minderről Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár beszélt a parlament egészségügyi bizottságának keddi ülésén, ahol azt is elmondta, bár a tagozatokba kerülő szakembereket az államtitkár nevezi ki, számos ajánlást hallgattak meg a kértek be a vezetők kinevezését illetően.


A tanácsi delegáltak névsorát, amelyet éppen a napokban néztek át, mindössze egy helyről illették éles kritikával, a szakmai szervezetek többsége „belenyugodott a döntésünkbe" – jelezte az államtitkár.


Hangsúlyozta, transzparens működést várnak el az új szakmai kollégiumtól, ahol nem a lobbi érdekek határozzák majd meg a döntéseket, s amelyben helyet kaptak olyan, a Semmelweis Tervben prioritásként kezelt területek szakemberei is, mint az egynapos sebészet vagy a társadalmi elvárásnak megfelelően a komplementer medicina.2011-05-03 17:36

Forrás: Weborvos - Sófalvi Luca

----------------------------

Örömmel értesítelek/értesítem

 a Komplementer Medicina Szakmai Kollégium és Szakmai Tanácsának  tagjairól,amely 2011 június 06-án kezdi el munkáját

 

Üdvözlettel,

Dr. Ozsváth Mária A Tagozat tagjai


Dr. Hegyi Gabriella 
Dr. Jónás Eszter
Dr. Saáry Kornélia


A Tanács tagjai


Dr. Hegyi Gabriella
Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága
Pécsi Tudományegyetem


Dr. Kéry Ágnes
Magyar Fitoterápiás Társaság
Semmelweis Egyetem Farmakognóziai Intézet


Dr. Ormos Gábor
Magyar Manuálterápiás Orvosok Egyesülete
ORFI


Pál Erzsébet
Magyar Természetgyógyászok Szövetsége
Alfa-Roll Bt.


Dr. Pesztenlehrer István
Magyar Akupunktúrás Orvosok Társasága
Háziorvosi Rendelő Győr


Dr. Sal Péter
Magyar Homeopata Orvosi Egyesület
Házi Gyermekorvosi rendelő (1147 Bp.Lőcsei u.24-26.)


Dr. Sebő Zsuzsanna
Magyar Homeopata Orvosi Egyesület
Pomázi Gyermekrendelő (2013 Pomáz, Jankovich u.2.)


Dr. Taraczközi István
Magyar Természetgyógyászok Szövetsége


Dr. Varju Márta
Professzionális Kineziológusok Nemzetközi Egyesülete
Alterna Kft, 1123 Budapest, Alkotás 37.


Dr. Yu Funian
Hagyományos Kínai Orvoslás Magyarországi Egyesülete

(forrás: MedicalOnline )--

Dr. Ozsváth Mária

 

+36 20 9805 472

 

 --

Dr. Ozsváth Mária

ÁNTSZ-
Komplementer Medicina
mb. országos főorvos

 

 

---------------------------

Alternatív és komplementer medicina


Napjaink korszerű orvostudománya átütő sikereket ért el számos betegség diagnosztikájában és kezelésében. Elég pl. ha arra gondolunk, hogy 30 éve még 6 hétig fektették a szívinfarctusban szenvedő beteget, ma pedig 1-3 nap után akár otthonába is távozhat / persze a koszorúserek sikeres tágítása és ezzel a szívizomkárosodás minimalizálása után/. Vagy gondolhatunk a CT, ill. az MRI nyújtotta diagnosztikus előnyökre, vagy pl. a szívritmuszavarok végleges megszűntetésének radiofrekvenciás lehetőségére. A gyógyszerek tekintetében az utolsó 30 évben hasonló, "forradalmi" változások születtek.
Új gyógyszercsoportok és ezeken belül számos igazán nagy hatású gyógyszer került forgalomba. Példaként a cholesterin szintet csökkentő statinokat, a vérnyomáscsökkentő gyógyszercsoportokat / ACE-I, ARB, CCB, stb/, vagy az antithromboticus gyógyszereket lehet megemlíteni - a teljesség igénye nélkül.
A felsorolt példák mind a kardiovascularis rendszerben bekövetkező haladást reprezentálják, de látni kell, hogy hasonló léptékű fejlődés a medicina összes többi ágában is megfigyelhető. A genetika, a sejtbiológia, a tumorkutatás eredményei, valamint számos új anyag és eljárás alkalmazása minőségi ugrást jelentenek a korábbiakhoz képest. És ami a legfontosabb: megszületett a "bizonyítékokon alapuló orvoslás" is, vagyis az a szemlélet, az az elvárás, hogy a hatások, mellékhatások, szövődmények, dózisok /és az összes többi, szükséges parameter/ bizonyított ismerete nélkül a korszerű medicina nem működhet, új gyógyszereket, eljárásokat bizonyítékok nélkül nem lehet bevezetni.


Mindezek mellett működik – és talán nem túlzás leírni, hogy virágzik – egy másik orvoslás, melyet alternatív medicinának hívnak. Ez számos gyógymódot, kezelési eljárást foglal magában – de mindig olyanokat, melyeket a modern medicina /"nyugati medicina"/ nem használ. A nyugati orvoslás és az alternatív gyógyítás között alapvető szemléletbeli különbség van. Előbbi az egészséget a betegség hiányának tartja, utóbbi pedig szervek és szervrendszerek fizikai, érzelmi, és lelki egyensúlyzavarának. Így előbbi a beteg szervre, annak működési zavarára koncentrál /ezért kórokozó mikróbát pusztít el, működést állit helyre, vagy ma már esetleg genetikai hibát korrigál, vagy éppen operál/,míg utóbbi az össz-szervezeti egyensúlyt kívánja helyreállítani – a kiváltó okoktól függetlenül. Lényeges különbség az is, hogy előbbi csak szigorú vizsgálati és statisztikai bizonyítékok után ad alkalmazási lehetőséget, utóbbi pedig bizonyítékok nélkül, csak a hagyományra apellál. Vannak, akik a két eljárás kombinációját alkalmazzák, melyet komplementer medicinának hívnak, szemben az önállóan alkalmazott alternatív orvoslással.


Az alternatív orvoslásnak 5 kategóriáját különböztetik meg:
1/ Gyógyhatású rendszerek
2/ Lélek-test technikák
3/ Biológiai alapú kezelések
4/ Manipulatív és testalapú módszerek
5/ Energia therápiák.


ad 1/ Ide tartozik az Ayurveda – 4000 éves tradicionális indiai módszer, mely teákat, jógát, masszást alkalmaz. Ide tartozik továbbá a homeopathia, mely 1700 körül Németországban alakult ki és minidózisokkal próbálja a tüneteket orvosolni. A naturopathia a természet gyógyító erejében bízik, a kínai orvoslás pedig az acupunctura mellett gyógynövényeket, masszázst és meditatív gyakorlatokat alkalmaz.
ad 2/ A lélek-test technikák közé a biofeedback, az irányított képzelet, a hypnotherápia, a meditacio és a relaxaciós technikák sorolhatók.


ad 3/ Biológiai alapú kezelés a diéta, a biológiai anyagok / pl. cápaporc/ alkalmazása, a herbalizmus és az ún. orthomolekularis kezelések /hormonok, vitaminok/ is .


ad 4/ A chiropractica, a masszázs, a testtartás újratanítása, valamint a reflexologia és Rolfing masszázstechnika tartozik a manipulativ módszerek közé.


ad 5/ Az energia therápiák között az externalis qi gong kínai módszer, a mágnes kezelés, a pulzáló elektromos mező, a Reiki /japán módszer, mely során a therápeuta energiát ad át testén keresztül a kezelt személynek/ és a therápiás érintés említhető.


Az Egyesült Államokban 1992-ben az Egészségügyi Minisztérium mellett létrejött az Alternatív Orvoslás Hivatala, majd 1999.-ben a Complementer és Alternatív Orvoslás Hivatala azzal a céllal, hogy az alternatív kezelések hatékonyságát és biztonságosságát értékelje.
Mai megítélés szerint bizonyos megbetegedésekben egyes kezelések hatékonynak bizonyulhatnak, mindemellett ezeket – gyakran bizonyított hatás nélkül is – széles körben, gyakran alkalmazzák. Más alternatív eljárások teljességgel hatástalannak bizonyulnak, nem javasolhatóak. Vannak, amelyekre a korszerű tudományos alapokkal nincs magyarázat és kimondható, hogy legtöbbjük kellő tudományos alapossággal nem bizonyított.


Nyugati, vagy alternatív medicina? Tessék választani...Dr. Káli A phd főo


 


 


-----------------------------------------------------------------------------------


 


 


Dr. Ozsváth Mária 1979-ben diplomázott orvosként. Öt éven keresztül általános orvosként, illetve üzemorvosként teljesített szolgálatot, majd 1988-ban szemész szakorvosi képesítést szerzett a HIETE-n. Dolgozott magánorvosként, kórházi- és szakrendelői szemorvosként egyaránt. A HIETE Orvosi Továbbképző Központjában Társadalom Orvostanból is szakvizsgázott. Akupunktúrás és ultrahangos jártassági vizsgát tett a HIETE-n, illetve a Debreceni orvosi Egyetem Radiológiai Osztályán. 1997-ben a szaktárca megbízása alapján részt vett a Magyar Szemtréning Eljárások oktatóinak vizsgáztatásában, illetve a hallgatók oktatásában és a szakmai követelményrendszer kidolgozásában. 2010 januárban kinevezték az ÁNTSZ Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Komplementer Medicina regionális szakfelügyelő főorvosává, illetve A kOMPLEMENTER MEDICINA/TERMÉSZETGYÓGYÁSZAT/ MEGBÍZOTT ORSZÁGOS FŐORVOSÁVÁÜzenetküldés
Tisztelt Természetgyógyász Kollega, Kérdését a következő e-mail címre küldheti drozsvathmariatgy@

E-mail címed:
Szöveg:Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!